· 

Keramische tegels hoe worden ze gemaakt en zijn ze geschikt voor vloerverwarming?

Keramische vloertegels waar bestaat dit nou eigenlijk uit?

Dat is een vraag die wij vaak krijgen bij Tegelhal Brabant. Keramische tegels bestaan uit natuurlijke materialen zoals Klei, water en top lagen of glazuur genoemd. We moeten zuinig zijn op de aarde, daar worden we dagelijks aan herinnerd en wij vinden dit aspect ook erg belangrijk. Ook onze kinderen en kleinkinderen hebben namelijk recht op deze prachtige aarde waarop we een tijdje mogen wonen.

 

Tegenwoordig zijn vloertegels van een hoge kwaliteit ontzettend duurzaam. Een goede vloertegel heeft u voor uw leven en in aanschaf bij Tegelhal Brabant niet duur! 

Hoe worden de keramische tegels geproduceerd?

Keramische tegels worden eerst vermengd met water waardoor de klei makkelijk kan worden geperst. De hoogste kwaliteit vloertegels die u in onze showroom worden geperst onder een druk van 10.000 kg per cm2 (vierkante CM).

 

Stap 1 Persing:

 

Door het water wat zich in de klei bevindt na persing wordt de tegel al massief, maar kan deze nog makkelijk met de hand worden gebroken. Na deze persing is de eerste stap naar uw vloertegel gezet.

 

Stap 2 droging:

 

Na de persing van de tegels komen ze in de eerste oven. Voor de verdere productie is het namelijk niet wenselijk dat er vocht in de tegel zit. Dit kan namelijk leiden tot oneffenheden in de toplaag na producten en micro poreusiteit. Dit houdt in dat de tegels vuil op gaan nemen. Niet wenselijk dus! De topmerken beschikken over goede droogovens die de tegel verwarmen tot 200 graden waardoor het water verdampt

 

Stap 3 Glazuren:

 

Na het drogen worden de tegels via een transportband automatisch verder geleid naar de glazuurafdeling. Tegenwoordig wordt dit gedaan door mega grote Deskjet printers. Het voordeel hiervan is dat er een exacte kopie geprint kan worden van het mooiste stukje natuursteen of houtlook waardoor het voor het menselijke oog niet meer is te zien of het nu een vloertegel betreft of echt natuursteen. De top fabrikanten waarmee Tegelhal Brabant werkt  zorgen er ook voor dat elke tegel anders is van design zodat u niet steeds dezelfde patronen terug ziet komen in de tegel.

 

Stap 4 De Oven:

 

Na de glazuring gaat de tegel via een transportband naar een rolleroven. Deze oven is 150 meter lang. Het duurt 8 uur bij de topmerken voordat de tegel uit de oven komt. Op deze producten geeft Tegelhal Brabant 10 jaar volledige garantie! De tegel loopt dus langzaam door de tunneloven die in het midden de top temperatuur bereikt van 1800 graden. Daar is de tegel zo heet dat deze vloeibaar wordt. U kunt zich dan wel voorstellen dat hierdoor een perfecte hechting ontstaat tussen de klei en toplaag. De tegel wordt zo één! Als de tegel uit de oven komt heeft deze nog een temperatuur van minimaal 400 graden. Niet zonder handschoentjes aanpakken dus, of beter gezegd gewoon laten liggen.

 

Stap 5 Eindselectie:

 

Als de tegels uit de oven komen kan het voorkomen dat de tegels niet voldoen aan de voorwaarden van rechtheid, maatvastheid en glazuurfouten. De Topmerken beschikken over röntgentechniek waardoor Rechtheid, maatvastheid en glazuurfouten er feilloos worden uitgehaald. Alle afgekeurde tegels worden netjes gerecycled of afgewaardeerd als 2e soort.

 

Stap 6 Verpakking:

 

Alle door de röntgen geselecteerde producten worden automatisch verpakt en door robots op pallets verpakt. De tegels staan klaar om naar u verscheept te worden.

 

 

Keramische tegels zijn het meest geschikt voor vloerverwarming!

Keramische tegels zijn de beste partner voor vloerverwarming. Er is geen enkel beter product te bedenken als vloertegels. 

 

Waarom vloertegels en vloerverwarming:

 

Vloertegels kunnen perfect omgaan met temperatuur doorgifte en hebben ook de eigenschap om de warmte vast te houden als deze is verwarmd. U hoort te pas en te onpas aanbieders van Houten vloeren roepen dat hun vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming, maar dat bestrijden wij pertinent bij Tegelhal Brabant!

 

Houten vloeren hebben een isolerende werking en absoluut GEEN eigenschappen voor warmte doorgifte! 

 

De keramische industrie is te weinig bezig met het feit dat zij beschikken over de beste papieren voor de huizen van de komende 50 jaar waarin vloerverwarming de basis gaat worden voor de gehele verwarming van het woonhuis. Keramische tegels zijn het ultieme product om toe te passen hiervoor!